Career Guide Logo
 
Socrates & Comenius Logo

Emotion
english  german  french  romanian  bulgarian  greek  lithuanian  estonian 
Actiunea Comenius » Instruire Staff in Educatia Scolara

 »  Programul de Invatare pe tot Parcursul Vietii
 »  Parteneriate scolare
 »  Instruire Staff in Educatia Scolara
 »  Retele Comenius
Statistici:
(la 01.01.2007)
total utilizatori: 
utilizatori azi: 
online acum: 
817159
146
8

Proiectele de cooperare Europeana pentru instruirea corpului didactic din scoli cuprind de obicei una dintre urmatoarele activitati:

 

Proiecte care creeaza, testeaza, si furnizeaza cursuri de perfectionare pentru corpul didactic

Prin analizarea nevoilor profesorilor, prin punerea in comun a expertizei feicaruia si prin studierea bunelor practici din diferitele tari Europene, un parteneriat ar putea elabora un curs de perfectionare si crea materialele de instruire a profesorilor necesare (insotite, unde este cazul, si de materiale pentru elevi). Cursul rezultat va fi apoi oferit timp de cativa ani de organizatiile partnere, atat pe parcursul cat si la sfarsitul proiectului sprijinit de Comenius 2.

 

 

Proiecte pentru elaborarea de curricule pentru instruirea initiala a profesorilor

Cursurile pentru profesorii stagiari trebuie sa scoata in evidenta dimensiunea Europeana a invatamantului. Pe baza unei foarte bune intelegeri a bunelor practici din Europa si luand in considerare rezultatele ultimelor cercetari, mai multe institutii pentru educatia profesorilor pot lucra impreuna pentru a veni in intampinarea acestei nevoi. Acestea ar trebui sa identifice nevoile comune ale grupurilor de stagiari si sa adapteze curricula existenta sau sa elaboreze o noua curricula pentru instruirea intiala a profesorilor. Aceste proiecte trebuie sa implementeze noua curricula (sau elementele comune ale curriculei) in cat mai multe dintre organizatiile partenere pentru un anumit numar de ani si sa o disemineze intr-un cerc mai larg de institutii.

 

Proiecte care promoveaza mobilitatea profesorilor stagiari

Datorita diferitelor modalitati de organizare a instruirii initiale a profesorilor este dificil pentru profesorii stagiari sa beneficieze din plin de mobilitate, proiectele de acest gen putand aduce noi cai, prin partneriate ale institutiilor de instruire, pentru structurarea mobilitatii supervizate a profesorilor stagiari. In acest scop, se pot conveni obiectivele si continutul perfecrtionarii, si organiza schimburi. Activitatile de instruire in strainatate ar trebui sa ofere, perfectionarii stagiarilor, o valoare adaugata semnificativa. Acestea ar trebui sa se concentreze pe munca practica si observatie (decat pe studii teoretice) si poate include practica in predare (inclusiv predarea la un grup), observarea in de aproape a atributiilor si obligatiilor profesorilor si a metodelor de predare la clasa intr-o scoala din tara gazda. Finantarea mobilitatii fiecarui profesor stagiar va fi furnizata prin burse Comenius de instruire individuala.

 

Proiecte pentru elaborarea de strategii de predare, metode si materiale pentru grupuri specifice de elevi

Este vital ca scolile sa furnizeze elevilor cu nevoi educationale speciale, elevi ce risca excluderea sociala si copiii muncitorilor emigranti, tigani, calatori temporar si calatori cu serviciu temporar, cu o educatie de inalta calitate, pentru a asigura interculturalitatea educatiei si sa contribuie la combaterea rasismului si manifestarilor xenofobe. Aceste provocari cer abordari inovative si eficiente atat din partea scolilor cat si din partea institutiilor de instruire a profesorilor. Proiectele din acest domeniu pot elabora, testa, valida si disemina strategii organizationale, practici de predare si materiale pedagogice transferabile, care sa trateze aceste probeleme.
 

Deveniti membru | CMS | Contact | Harta site
This project has been funded with support from the European Commission. This website reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.